Message Boards Message Boards

GROUPS:

3D Graphics flickering in Mathematica 10.4

Posted 6 years ago
10700 Views
|
13 Replies
|
2 Total Likes
|

In Mathematica (and CDF Player) version 10.4, 3D Graphics can flicker when being rotated by dragging the mouse. Windows 7 and 10.

But in 10.3 the same graphics are stable during rotation.

This can be seen in the enclosed demonstration by Ed Pegg.

Attachments:
13 Replies

I'm not seeing any flickering when manually rotating the 3D image. This is on an iMac (27", Retina 5K, 4GHz Core i7, 32GB Ram, AMD Radeon R9 M395X 4096 MB) running OS X El Capitan 10.11.3.

Posted 6 years ago

Thanks Murray,

This might be a Windows related issue then. Or am I seeings things that are not really there? (Double checked Ed's demo just now. Yes, it does flicker. A lot).

Could you run dxdiag.exe and attach the generated output file?

Posted 6 years ago

Attached

Attachments:

see the flicker too yoga pro 2 with i7 with windows 10 Mathematica 10.4

Thanks, one of the developers are investigating this.

Posted 6 years ago

Not all 3D graphics flickers when rotated in 10.4. On Windows. What is common among those that do flicker?

It seems that two things, when combined, are the cause:

  • The graphics is the output of a Manipulate
  • The option ViewAngle is given a value

This flickers:

Manipulate[
    Graphics3D[Cuboid[], ViewAngle -> 0.48],
    {dummy, {False, True}}
 ]

This do not:

Manipulate[
    Graphics3D@Cuboid[],
    {dummy, {False, True}}
 ]

And neither do this:

Graphics3D[Cuboid[], ViewAngle -> 0.48]
Posted 6 years ago

I can confirm this behavior on MMA 10.4 and Win 10. It occurs when inside of Manipulate and setting ViewAngle, ViewPoint, etc. in Graphics3D.

I see no issue with these graphics on a Mac, either (Retina MBP 15, latest OS X). However, this problem may be related to an issue raised on another thread:

Huge speed regression on Graphics3D in 10.4

by Sander Huisman

The attachment is a file provided by Sander for that thread that does not rotate well on OS X.

Arnold Buzing (from Wolfram) indicated that OpenGL was overhauled. It could be that the issue on Windows is related to the issue observed on OS X.

Hope there is a fix soon....

Attachments:
Posted 6 years ago

There is a bug introduced in 10.4 on Windows version when ViewAngle is specified. I am expected that this issue will be fixed in the next release.

Posted 6 years ago

This issue also happens when specifying similar settings that specify the View parameters. I know that it also happens when specifying ViewPoint. There may be others, but I haven't looked at them all. I just wanted to make sure WRI fixes all the possible occurrences of the issue.

Posted 6 years ago

Version 10.4.1 has fixed this. Flickering is gone.

Reply to this discussion
Community posts can be styled and formatted using the Markdown syntax.
Reply Preview
Attachments
Remove
or Discard

Group Abstract Group Abstract